Pomysł na „dynię”
Bielanka, 22. 10. 2020 r.
Drodzy Uczestnicy!
Podstawą dzisiejszych zajęć będzie warzywo o nazwie „dynia”.
Dlaczego warto ją jeść?
Dynia jest bogatym źródłem minerałów: cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu oraz witamin: C, A, E, B3 i B9.
Zawiera dużo białka i błonnika. Jest niskokaloryczna.
Dynia jako dekoracja
Dynia zazwyczaj ma piękny, pomarańczowy kolor, dlatego wykorzystywana jest często jako element dekoracyjny.
W poniższych filmikach będziecie mogli zobaczyć, jak przy pomocy dyni można udekorować dom i ocieplić jego wnętrze.
Mamy nadzieję, że zechcecie zrealizować chociaż jeden z pomysłów. Skonsultujcie to z rodzicami i opiekunami. Pamiętajcie o ostrożności, szczególnie jeżeli będziecie używać ostrych narzędzi.
Lampion z dyni - krok po kroku
Dynia jako doniczka i nie tylko
Przy tworzeniu dyniowych ozdób miąższ i pestki muszą zostać usunięte. Takie cenne dla zdrowia składniki nie powinny się zmarnować, toteż niżej prezentujemy sposoby na ich wykorzystanie.
Odsłony: 478