Trening kulinarny
St. instruktor terapii zajęciowej – mgr Maciej Przybycień
Podczas treningu kulinarnego uczestnicy rozwijają umiejętności z zakresu samodzielnego radzenia sobie w gospodarstwie domowym.
Mają na celu wyposażenie uczestnika w sprawności niezbędne do bardziej niezależnego życia.
Obejmują one:
- utrwalanie nawyku dokładnego mycia rąk przed przystąpieniem do prac w obrębie kuchni;
- przypominanie o bezwzględnej konieczności zachowania czystości na wysokim poziomie podczas przygotowywania posiłków;
- właściwą organizację stanowiska pracy i dobór odpowiednich narzędzi pracy;
- obróbkę wstępną warzyw, owoców;
- obsługę podstawowych urządzeń AGD zgodnie z przepisami bezpieczeństwa;
- udział przy sporządzaniu prostych posiłków;
- przygotowywanie posiłków na imprezy okolicznościowe, odbywające się w placówce;
- utrzymywania porządku w pracowni gospodarstwa domowego;
- naukę zasad prawidłowego przechowywania żywności, zdrowego żywienia oraz kulturalnego zachowania się przy stole;
- dbałość o otoczenie budynku i zielni: sianie, pielenie, podlewanie, wycinanie uschniętych gałęzi krzewów, grabienie skoszonej trawy i liści.
Niżej umieszczone zdjęcia przedstawiają naszych podopiecznych biorących udział w treningu higienicznym.
Kliknięcie myszką w miniaturkę zdjęcia spowoduje jego powiększenie.