Trening kulinarny – na wesoło

Bielanka, 15. 04. 2021 r.

Drodzy Uczestnicy!

 

Za oknem biało! Zima w pełni! Chyba niewiele jest osób, które cieszą się ze śniegu w połowie kwietnia.


Ale nie popadajmy w przygnębienie. Nie narzekajcie na to jaka straszna jest pogoda, bo od narzekania ona się nie zmieni.

Natomiast wiele dobrego może zdziałać uśmiech i pozytywne nastawienie.


Zachęcamy, abyście z dobrą energią przystąpili do zadań, które dla Was przygotowaliśmy.

 

  1. Kucharz Krzysztof miał dużą wyobraźnię i użył jej nadając nazwy daniom w jadłospisie. Podamy te nazwy i opisy dań. Waszym zadaniem będzie spróbować połączyć je w pary.


    Nazwy dań: polski król mięs; bez ości pod pierzynką; zawijane ptaszki; pikantny Węgier.

    Zawartość dań: gołąbki, filet z sandacza w sosie beszamelowym, gulasz, kotlet schabowy z dodatkami.


  2. Na które z tych dań miałbyś ochotę? Z jakimi dodatkami? Czy przygotowujecie je w domu?


  3. Jak restauracja i przyjęcia – to muszą też być odpowiednie sztućce i zastawa. Podajcie trzy przykłady tego, co może być sprzedawane w kompletach.


  4. Podajcie nazwy dań, potraw, które rymują się z następującymi słowami: 


    motto - …………………………………….(jego podstawowym składnikiem jest ryż)
    płaszcz - ……………………………………..(może być biały lub czerwony)
    sznurek - ……………………………………(podawany z jajkiem i kiełbasą)
    konfetti - …………………………………….((popularna, włoska potrawa).


  5. Pozostałością po jakiej czynności mogą być…

    …obierki
    ….pestki
    ….ogryzek


  6. Wymieńcie trzy popularne programy telewizyjne o gotowaniu. Który z nich oglądacie najchętniej?


  7. Z jakimi dniami kojarzą Wam się następujące potrawy czy wypieki: pączki i faworki, „śledzik”, barszcz z uszkami, babka, karp?


  8. Podamy kilka wyrazów. Określcie, które z nich oznaczają warzywo, a które owoc. Bób, grejpfrut, nektarynka, banan, por, granat, marchewka, kalarepa, ananas, brukselka, brzoskwinia, seler, jagoda, cukinia, śliwa, ziemniaki.


  9. Co łączy te trzy słowa: 


    pomidorowy, tatarski, winegret

    ogórkowa, rosół, jarzynowa

    ruskie, z truskawkami, leniwe

    pekińska, włoska, kiszona


  10. Była mowa o produktach spożywczych i potrawach. Aby je wykonać potrzebne są pewne przybory kuchenne i urządzenia. Wymieńcie 10 sprzętów kuchennych, z których najczęściej korzystacie.


Odsłony: 529