11 stycznia – Dzień Wegetarian

Bielanka, 11. 01. 2021 r.

Na stole leżą różne warzywa, owoce i drewniana deska do krojenia.   Drodzy Uczestnicy!

  Piosenka o niezdrowym jedzeniu

  Zdrowia smaki

  Piosenki o zdrowiu

  Kolorowanki związane z tematem jedzenia

11 stycznia to Dzień Wegetarian.

Celem dzisiejszych zajęć nie będzie nakłanianie WAS do przejścia na dietę wegetariańską, ale rozwijanie wiedzy na temat sposobów odżywiania.

Niektóre osoby ze względów zdrowotnych muszą zrezygnować z jedzenia niektórych produktów lub je ograniczyć, czyli odżywiać się zgodnie z odpowiednią dietą np.
- bezglutenową – m.in. bez mąki pszennej;
- cukrzycową – bez cukru;
- wegetariańską – bez mięsa, itp.

1. Kto to jest wegetarianin?

Jest to osoba, która świadomie i celowo rezygnuje z jedzenia mięsa, a w tym z ryb i owoców morza. Unika także produktów pochodzenia zwierzęcego, w szczególności pochodzących z uboju, takich jak smalec lub żelatyna.
Wegetarianizm pozwala na spożywanie produktów odzwierzęcych: mleka, masła oraz jajek bogatych w wapń.

Co musisz wiedzieć, zanim zrezygnujesz z mięsa?

Wegetarianizm - za i przeciw

2. Oprócz mięsa i jego pochodnych jest dużo innych składników odżywczych, dlatego wegetarianie także mogą mieć urozmaiconą i pełnowartościową dietę.

Zastanówcie się, czym odżywiają się wegetarianie i wypiszcie na kartce 10 takich produktów.

Żywność bogactwem składników pokarmowych


3. Spośród podanych produktów wykreśl te, które nie powinny znaleźć się na talerzu wegetarianina:

- szynka drobiowa, sałata, chleb pszenny, pomidor, masło,

- kotlet sojowy, ziemniaki, ćwikła z chrzanem, zupa kalafiorowa,

- roladki wieprzowe w sosie śmietanowym, surówka z marchewki i jabłka, ryż,

- parówki „Berlinki”, ketchup, musztarda, sałatka jarzynowa, tosty,

- jajko sadzone, fasolka szparagowa, frytki, barszcz z uszkami z mięsem;

- twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, bułka razowa, jajko na miękko,

- chleb razowy, smalec z cebulką i boczkiem, ogórek kiszony,

- śledzie w occie, bagietka, sałatka porowa.

Piosenka pt. "Zdrowy rap"


4. Zasady zdrowego odżywiania:

- Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).

- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.

- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.

- Codziennie pij co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.

- Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.

- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi

- Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).

- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.

- Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.

5. Na koniec zajęć zachęcamy do spróbowania swoich sił w konkursach, które dostępne są pod linkiem: Quizy kulinarne

  • 11-stycznia-dzien-wegetarianina

Odsłony: 500