Trening kulinarny

 

St. instruktor terapii zajęciowej – mgr Mirosława Bedryło

Podczas treningu kulinarnego uczestnicy rozwijają umiejętności z zakresu samodzielnego radzenia sobie w gospodarstwie domowym.

Mają na celu wyposażenie uczestnika w sprawności niezbędne do bardziej niezależnego życia.

Obejmują one:

  • utrwalanie nawyku dokładnego mycia rąk przed przystąpieniem do prac w obrębie kuchni;
  • przypominanie o bezwzględnej konieczności zachowania czystości na wysokim poziomie podczas przygotowywania posiłków;
  • właściwą organizację stanowiska pracy i dobór odpowiednich narzędzi pracy;
  • obróbkę wstępną warzyw, owoców;
  • obsługę podstawowych urządzeń AGD zgodnie z przepisami bezpieczeństwa;
  • udział przy sporządzaniu prostych posiłków;
  • przygotowywanie posiłków na imprezy okolicznościowe, odbywające się w placówce;
  • utrzymywania porządku w pracowni gospodarstwa domowego;
  • naukę zasad prawidłowego przechowywania żywności, zdrowego żywienia oraz kulturalnego zachowania się przy stole;
  • dbałość o otoczenie budynku i zielni: sianie, pielenie, podlewanie, wycinanie uschniętych gałęzi krzewów, grabienie skoszonej trawy i liści.

 

  • trening-kulinarny-00
  • trening-kulinarny-01
  • trening-kulinarny-02
  • trening-kulinarny-03

Simple Image Gallery Extended