Udział w XIV Przeglądzie Palm i Stołów Wielkanocnych

Jak co roku, nasza placówka wzięła udział w Przeglądzie Palm i Stołów Wielkanocnych, odbywającym się w Gorlickim Centrum Kultury. Przygotowania do tego wydarzenia rozpoczęto dość czasu, ponieważ wykonanie palmy i ozdób wielkanocnych wymagało dużo czasu i staranności. W stworzenie stołu zaangażowana została prawie cała społeczność Warsztatów, toteż wszystkim było miło usłyszeć pozytywne komentarze od komisji oceniającej.

Na opisywanej uroczystości WTZ w Bielance reprezentowali uczestnicy Beata Dąbrowska i Krystian Janiszewski, którzy dokonali prezentacji stołu i palmy w następujący sposób:

„Podczas przygotowań do dzisiejszej prezentacji w Naszych Warsztatach uwzględniono tradycyjne podejście do świąt wielkanocnych, jak również zastosowanie nowatorskich metod kulinarnych i dekoratorskich.

Zgodnie z przyjętymi w naszym regionie zasadami do wykonania palmy użyto gałązek bukszpanu, bazi oraz różnorodnych kwiatów, wykonanych z bibuły.

Grupa gospodarstwa domowego przygotowała koszyk ze święconką, a w nim znalazły się: kiełbasa, pisanki, masło, chleb, chrzan, sól itp. W tej pracowni powstały także okazjonalne wypieki takie jak, baranek z ucieranego ciasta, mazurek i babka piaskowa. Upieczono także pasztet oraz warkocz z ciasta francuskiego, faszerowany pieczarkami i serem żółtym.

Na naszym stole jest smacznie, ale także radośnie, a to za sprawą bogatej kolorystyki poszczególnych dekoracji.

Grupa krawiecka wykonywała je w tym roku, głównie przy zastosowaniu techniki canzashi. Jajka różnej wielkości oklejane były tkaniną, wstążką lub włóczką. Z różnokolorowych wstążek formowano wypełnienie jajek oraz mniejsze lub większe kwiatki. Te z kolei służyły do ozdobienia jajek, podstawek pod nie, gałązek wierzby mandżurskiej oraz koszyka. Innym materiałem wykorzystywanym do przystrojenia była koronka oraz elementy pasmanteryjne.

Grupa form użytkowych na stole wielkanocnym prezentuje dekoracje z wikliny papierowej. Są to między innymi: koszyczek oraz kura pełniąca rolę pojemnika. Inną techniką wykorzystywaną w tym roku w tej pracowni jest decoupage. Przy jej zastosowaniu powstała rodzina królików oraz szeroka gama pisanek.

Przy wykonywaniu ozdób wielkanocnych w grupie dekoratorskiej zrobiono użytek z wkładów do jaj. Po odpowiedniej obróbce pojawiły się kwiaty do stroików, kogut, oraz oryginalna doniczka na wiosenną kompozycję. W tejże pracowni powstały także jajka oraz figurki z gipsu, stanowiące istotny element stroików. Doskonałym materiałem, służącym do dekorowania okazała się dratwa, przy użyciu której powstała para królików. Korzystano także z innych sposobów upiększania jajek, takich jak: metoda quillingu, oklejanie włóczką, ziarnami, krepiną oraz malowanie farbami witrażowymi.

Na naszym stole wielkanocnym obecne są różne zwiastuny budzącej się do życia wiosny, a zieleń owsa i rzeżuchy symbolizują nadzieję, która płynie z prawdy o zmartwychwstaniu”.

Odsłony: 591