Prezentacja stołu wielkanocnego i palmy

W dniu 22 marca 2018 roku w Gorlickim Centrum Kultury odbył się  XIII Przegląd Stołów Wielkanocnych i Palm. Delegacja z ,,naszych” Warsztatów na czele z panią Kierownik Mirosławą Bedryło także wzięła udział w tej uroczystości. Prezentacji naszego stołu i palmy wielkanocnej dokonali uczestnicy - Urszula Cetnarowska i Kazimierz Adasiewicz. Uczynili to w następujący sposób:
    „W stworzenie stołu wielkanocnego włączyła się niemalże cała społeczność Warsztatów. W tegorocznej prezentacji dominują kolory natury: brąz, szarość i zieleń. Przygotowując nakrycie stołu, czyli obrus, bieżnik oraz obszycia do koszyka i stroików pracownia krawiecka wykorzystywała kanwę i koronkę.

 

Z tej tkaniny uszyty został również królik i motylki. W tej pracowni powstała kolorowa kura, zrobiona z atłasowych wstążek przy zastosowaniu techniki „kanzachi”. W podobny sposób zostały wykonane kwiatowe aplikacje, które użyto do dekoracji koszyka i jajek w różnych rozmiarach.

    W pracowni form użytkowych powstały jajka oklejane wstążką, sznurkiem, włóczką, a następnie ozdabiane przy użyciu pasmanterii, koralików i kwiatów.  Przy zastosowaniu tej techniki  wykonano także koguta i kurę. W pracowni dekoratorskiej przy tworzeniu pisanek posługiwano się  metodą filcowania i quillingu.
    W pracowni plastycznej został zaprojektowany drewniany zając, który dumnie trzyma kosz wypełniony pisankami oraz wiosenna kompozycja składająca się z bazi, forsycji, magnolii, wierzby mandżurskiej, bukszpanu oraz wiosennych kwiatów. Na stole zielenią się również kiełki rzeżuchy i owsa, a wśród nich prezentują się potrawy przygotowane przez grupę gospodarstwa domowego. Są to m.in.: jajka faszerowane, rolada, sałatka buraczana oraz chrzan z jajkiem. Nie mogło zabraknąć koszyka ze święconką oraz tradycyjnych, wielkanocnych ciast tj. lukrowanej babki, mazurka i baranka z ciasta...”.

Odsłony: 822